😋ΓΚΟΓΚΛΙΕΣ:
Τι είναι;
Είναι ένα ζυμαρικό της
αρβανίτικης κουζίνας που ακολουθεί τη γενικότερη φιλοσοφία της αγροτικής
μαγειρικής: για την παρασκευή τους χρειάζονται λίγα και άπλα υλικά. Επίσης
σερβίρονται με τον πατροπαράδοτο τρόπο: με πολύ καυτό πρόβειο βούτυρο και μια
βροχή ξερής μυζήθρας.
www.gastronomos.gr
Υλικά:
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις και νερό. Αυτά είναι
τα μόνα υλικά για το ζυμάρι της γκόγκλιας, μαζί με λίγο αλάτι, για τη γεύση. Το
πρώτο βήμα είναι το ζύμωμα του αλευριού με το νερό. Για τη συνταγή
χρησιμοποίησε 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο αλάτι, προσθέτοντας
σιγά σιγά το ανάλογο νερό, «όσο πάρει», όπως λένε οι γυναίκες που ζυμώνουν -εδώ
χρησιμοποιήθηκε περίπου 1 νεροπότηρο νερό σε θερμοκρασία δωματίου, που
προστέθηκε σταδιακά. Τα ανακατεύουμε με το χέρι (ή τα δουλεύουμε στον κάδο του
μίξερ πάγκου με τον γάντζο) μέχρι να ενωθούν.
Πώς παρασκευάζεται;
Για τις Γκόγκλιες παίρνουμε ένα κιλό αλεύρι, ρίχνουμε λίγο αλάτι, ρίχνουμε
ανάλογο νερό και κανονίζουμε ζυμώνοντάς το, να είναι λιγάκι σφικτό. Μετά από το
ζυμάρι που θα δημιουργηθεί, παίρνουμε λίγο-λίγο και το πλάθουμε. Αυτό γίνεται
σαν μακαρόνι και κοιτάμε να είναι όσο είναι το πάχος του δακτύλου. Το
κόβουμε σε κομμάτια και μάλιστα λίγο μεγαλύτερο από το μακαρόνι το κοφτό. Μετά
πιέζοντας το με το δάκτυλο δημιουργούμε ένα κούφωμα. Στο τραπέζι που το
φτιάχνουμε, έχουμε ρίξει αλεύρι για να μην κολλήσουν. Αφού τελειώσουμε και
ρίχνουμε στην κατσαρόλα που προηγουμένως την έχουμε τοποθετήσει στην κουζίνα
για να βράσει το νερό με λίγο λάδι και αλάτι. Σταδιακά τα δοκιμάζουμε εάν
βράσανε. ¨Όταν δούμε ότι έχουν βράσει, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα κρύο νερό
για να αραιώσουν οι Γκόγκλιες. Με το κεψιέ ρίχνουμε τις Γκόγκλιες μέσα στην
κατσαρόλα που προηγουμένως στα πιάτα έχουμε ρίξει μυτζήθρα. Αφού ρίξουμε τις
Γκόγκλιες , ξαναρίχνουμε πάλι μυτζήθρα στα πιάτα.
😋ΛΙΑΚΡΟΡΙ:
Τι είναι;
Το λιακορι είναι και αυτή μια πίτα
που φτιάχνετε από διάφορα μυρωδάτα χόρτα του κάμπου και του κήπου ,όπως
καυκαλήθρες ,σπανάκι, χλωρό κρεμμύδι, πράσο, μαϊντανό, άνιθο, μάρανθο,
μπάθιζες, και διλαφορα άλλα χορταρικά.
arvanitika.blogspot.com Υλικά: Αλεύρι(για
την παρασκευη) |
Νερό
Αλάτι
Ελέολαδο ή βούτυρο
Χόρτα (π.χ μάραθος, δυόσμος ή διάφορα τοπικά
χόρτα)
Τυρί (συνηθως
φέτα ή άλλο παραδοσιακό τυρί)
Κρέας (σε
κάποιες εκδοχές προστίθεται κοτόπουλο ή χοιρινό)
Πως παρασκευάζεται;
Παίρνουμε ένα ταψί , το λαδώνουμε και τοποθετούμε , απλώνουμε φύλλο ζυμάρι.
Κάθε φύλλο που βάζουμε το λαδονουμε κιολας για να μη κολλησει.Η
διαφορά στο Λιακρόρι από τη μοσέντα είναι ότι στο Λιακρόρι βάζουμε στο
ταψίρβαιτικο κάτω και πάνω φύλλα και στη μέση τα διάφορα χορταρικά, ενώ στο
Μοσέντα, χόρτα και ζυμάρι τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε στο ταψί. Επίσης εάν
θέλουμε βάζουμε στο Λιακρόρι και τυρί τριμμένο.Η ονομασία Λιακρόρι ονομάζεται
γιατί τα χόρτα στα αρβανίτικα τα λέμε Λιάκρα, και αφού η πίτα φτιάχνεται με
χόρτα , λιάκρα τη λέμε ΛΙΑΚΡΟΡΙ.
😋ΚΟΥΛΙΑΤΣΙ-ΚΟΥΛΟΥΡΙ:
Τι είναι;
Το κουλούρι του γάμου ή
Πέτα ή Κουλιάτσι. Ο Αρβανίτικος γάμος γινόταν πάντα Κυριακή. Την Πέμπτη το
βράδυ πριν το γάμο έπιαναν το προζύμι για το κουλούρι του γαμπρού και
της νύφης, στο πατρικό σπίτι του καθενός.
www.gastronomos.gr
Υλικά
Τεμάχια: για 2 ψωμιά
500 ml φρέσκο γάλα- πλήρες- χλιαρό,
5 αυγά, 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου, 500 γρ.
ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική, 125 γρ. νωπή μαγιά, 300 ml φρεσκοστυμμένος χυμός
πορτοκαλιού, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1/2 φακελάκι
(10 γρ.) κρυσταλλάκια μαστίχας Χίου, καλά κοπανισμένα στο γουδί μαζί με λίγη
άχνη, 1/2 φακελάκι (4 γρ.) μαχλέπι σε σκόνη, 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι, 1 1⁄2
καψάκι βανιλίνη, 1.500 γρ. αλεύρι κίτρινο, σταρένιο, για ζυμώματα
Πως παρασκευάζετε;
Βάζοντας το γάλα σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε
τη μαγιά και ανακατεύουμε με πιρούνι για να διαλυθεί. Προσθέτουμε λίγη από τη
ζάχαρη και όσο αλεύρι χρειάζεται, ώστε να φτιάξουμε έναν πυκνό χυλό. Τον
σκεπάζουμε με μεμβράνη και τον αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να
φουσκώσει και να εμφανίσει φυσαλίδες. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός
(ή με σύρμα) τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τον
χυμό πορτοκαλιού σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθεί. Αν
κόψει το μείγμα, δεν ανησυχούμε, θα σφίξει πάλι όταν θα προσθέσουμε το αλεύρι.
Ρίχνουμε το ξύσμα, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι και τις βανίλιες και
χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στον κάδο του μίξερ
ή σε μια λεκάνη. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα της
μαγιάς που φτιάξαμε, καθώς και το μείγμα των αυγών. Ζυμώνουμε με τον γάντζο (ή
με τα χέρια μας), μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ένα τραχύ μείγμα. Συνεχίζουμε το
ζύμωμα επίμονα, μέχρι το ζυμάρι να γίνει ελαστικό, μαλακό και λείο. Ρίχνουμε
τώρα σταδιακά το βούτυρο, ζυμώνοντας συνεχώς μέχρι κάθε δόση να απορροφάται.
Αρχικά, το ζυμάρι γίνεται γλιτσερό και λιπαρό, αλλά όσο ζυμώνουμε και το
βούτυρο απορροφάται, θα μείνει μια ωραία, πολύ μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε με
μεμβράνη ή με καθαρές πετσέτες και την αφήνουμε σε σχετικά ζεστό μέρος, για να
φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 2 ώρες. Προθερμαίνουμε τον
φούρνο στους 180°C.Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 40 εκ. ή δύο
μικρότερα. Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί ή την κόβουμε στη μέση και τη μοιράζουμε
στα δύο ταψιά. Την ισιώνουμε κάπως με την παλάμη μας και φουρνίζουμε. Ψήνουμε
για 1 ώρα ή ακόμα περισσότερο, μέχρι η κουλούρα να ροδίσει ωραία και να κάνει
σκαστό, υπόκωφο ήχο αν τη χτυπήσουμε με τα δάχτυλα από την κάτω μεριά.
Τα Αρβανιτικα φαγητα
δεν ειναι απλως γευσεις ειναι ιστορια και παραδοση σε καθε μπουκια😋
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου